Pentru Părinți

Este important să rețineți că nu există o soluție universală și că fi ecare copil și situație este diferită. Cu toate acestea, luând măsuri proactive și fiind implicați în viața copiilor dumneavoastră, puteți contribui la reducerea riscului de expunere la droguri.

INFORMAȚII PENTRU PĂRINȚI

#1

Comunică, comunică, comunică

Începeți prin a construi o relație bună părinte-copil. Copiii au nevoie să vadă că îți pasă și că ești interesat de ceea ce fac ei. Comunicați deschis: Creați un mediu în care copiii se simt confortabil să vorbească despre orice subiect, inclusiv despre droguri. Asigurați-vă că există o comunicare deschisă și sinceră între voi și copii.

Acordați atenție limbajului corpului. Un copil relaxat zâmbește, îți va întâlni privirea când vorbește cu tine și nu prezintă semne evidente de nervozitate.

Primele semne că se întâmplă ceva cu copilul tău sunt absențele nemotivate de la școală, notele mici, comportamentul ezitant și izolarea de familiei. Pot apărea comportamente agresive, nervozitate, tulburări de somn, schimbări bruște de comportament, anxietate, stări depresive, lipsa motivației, lipsa poftei de mâncare și tulburări psihice – halucinații auditive și vizuale.

Apelați la un specialist pentru consiliere psihologică dacă simțiți că există o problemă !

#2

Fă-i pe copii să se simtă responsabili

Informați-vă în mod corespunzător despre droguri și efectele lor. Discutați cu copiii despre riscuri și consecințe, astfel încât să înțeleagă pericolul drogurilor și să aleagă conștient

Învăță-ți copilul să ia decizii responsabile și să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lui. Ajută-ți copilul să își dezvolte abilitățile de rezistență la presiunea grupului și să-și înțeleagă valorile personale.

#3

Stabiliți limite și reguli clare

Defi niți limite și reguli clare în ceea ce privește consumul de droguri și explicați-le copiilor de ce acestea sunt importante. Asigurați-vă că există consecințe clare pentru nerespectarea acestor reguli.

#4

Petreceți timp de calitate împreună

Petreceți timp de calitate cu copiii, participând la activități care îi țin ocupați și le stimulează creativitatea. Sportul este foarte important! Implicarea copilului in anumite activități sportive îi va oferi o anumită rutină, disciplină și îl învață să fi e eficient.

Găsiți activități artistice sau alte hobby-uri care le pot oferi o alternativă sănătoasă la droguri

#5

Monitorizați mediul lor social

Fiți atenți la cercul de prieteni al copiilor și la mediul în care se afl ă. Încercați să cunoașteți prietenii lor și părinții acestora și să vă asigurați că sunt implicați într-un grup social pozitiv.

#6

Fiți un model de comportament sănătos

Fiți un exemplu pentru copii prin propriul comportament. Evitați consumul de medicamente, alcool sau de substanțe nocive. Arătați-le copiilor că există modalități sănătoase de a face față stresului și problemelor.

#7

Căutați ajutor profesional

Dacă sunteți îngrijorați și sesizați schimbări de comportament la copil căutați ajutorul unui specialist în sănătate mintală sau discutați cu consilierul școlar pentru a obține sprijin și o îndrumare profesionistă.

Un viitor fără dependențe

ALEGE VIAȚA,

NU DROGURILE!

Campanie Națională Antidrog

Este important să rețineți că nu există o soluție universală și că fi ecare copil și situație este diferită. Cu toate acestea, luând măsuri proactive și fi ind implicați în viața copiilor dumneavoastră, puteți contribui la reducerea riscului de expunere la droguri.